Penjagaan Gigi

Gigi adalah salah satu anggota badan yang kita perlu jaga kerana jika gigi anda patah atau rosak, tidak akan ada gigi baru yang akan tumbuh. Akibat daripada kelalaian menjaga gigi, anda mungkin terpaksa memakai gigi palsu buat seumur hidup anda.



1- Cara menjaga gigi yang pertama adalah anda perlu gosok gigi dengan serius. Ramai orang gosok gigi dengan perasaan tidak serius di mana mereka hanya lalukan sahaja berus gigi tanpa meneka atau menyental. Akibatnya kotoran pada gigi tidak tertanggal. Anda perlu tenyeh dan sental gigi anda dengan berus gigi supaya semua kotoran pada gigi keluar.

2- Selepas makan, anda buang semua cebisan makanan yang terlekat pada gigi anda. Gunakan flos untuk bersihkan cebisan makanan. Tips menjaga gigi ini adalah penting untuk anda ikut kerana ia memastikan gigi anda bebas daripada bakteria.

3- Cepat–cepat gosok dan bersihkan gigi selepas anda melakukan perbuatan yang boleh merosakkan gigi. Antara perbuatan yang boleh merosakkan gigi adalah merokok, makan makanan manis, minum arak, minum teh dan minum air kopi.

4- Gunakan pembasuh mulut yang bebas alkohol untuk membunuh semua bakteria yang terdapat di dalam mulut anda. Tips menjaga gigi ini anda amalkan setiap kali sebelum tidur.

5- Ambil banyak makanan yang ada fiber kerana ia boleh membantu untuk menguatkan gigi anda.
Mempunyai gigi yang cantik menjadi idaman semua orang. Lebih berkeyakinan ketika bercakap dengan orang, bertemu klien jika dan sebagainya. Lebih-lebih lagi jika mempunyai sepasang gigi yang putih berseri. Ketahu rahsia bagaimana hendak memutihkan gigi dalam hanya 7 hari DI SINI !

11 comments:

beat said...

pakai kayu sugi

Mawar Rindu said...

setuju! gigi sangatlahh epnting untuk dijaga. hehe sangat membentuk keyakinan! kalau nak selfie tunjuk gigi pon x malu kalau gigi cantik. hehe

NUR CAHAYA said...

sangat setuju, tapi gigi CP dah pernah pecah sebab accident, so guna penampal jer and on the way nak apply crown...in shaa ALLAH

EEQA said...

Kulit KUSAM? BERJERAWAT? TONA TAK SEKATA? Kulit tak secantik artis KOREA? Buntu dah cuba Kulit
Owh ambil fiber kuatkan gigi ye? Baru tau.

KUSAM? BERJERAWAT? TONA TAK SEKATA? Kulit tak secantik artis KOREA? Buntu dah cuba pelbagai cara? : VITAMIN UNTUK KULIT CANTIK pelbagai cara? : VITAMIN UNTUK KULIT CANTIK

Tuan Nurul Ain Tuan Ismail said...

Terima kasih untuk tips penjagaan gigi.


Sembelit ketika hamil? Seksanya, ikuti langkah-langkah pencegahan di sini : SEMBELIT KETIKA HAMIL

Sop Nama Saya said...

nice sharing info ye

Aya Suria said...

tak suka sakit gigi..siksa!! skrg dh start jaga gigi betul2..huhuhu

Ernawati Toba said...

Good info!👍👍👍

Melecur? Bimbang kulit rosak..
Ikuti CARA MUDAH, JIMAT DAN BERKESAN BASIC H2 PADA KULIT MELECUR

Ernawati Toba said...

Good info!👍👍👍

Melecur? Bimbang kulit rosak..
Ikuti CARA MUDAH, JIMAT DAN BERKESAN BASIC H2 PADA KULIT MELECUR

saadiah muji said...

Mengidam atau mengada-gada? Tanya badan anda Mengidamkah?

Tuan Nurul Ain Tuan Ismail said...

Nak bisnes tak ada jalan singkat, hari-hari kena belajar, lepas tu BUAT : KELAS BLOG