Bahaya Kandungan Paraben

APAKAH PARABEN?

Parabens adalah bahan kimia yang digunakan sebagai pengawet. Ia digunakan untuk melawan bakteria dan kulat. Hampir semua parabens yang digunakan sebagai bahan pengawet adalah buatan manusia dan bukan dari sumber semulajadi. PARABENS boleh diserap melalui sistem kulit, darah dan penghadaman. Paraben boleh ditemui sebagai methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyparaben, atau isopropylparaben yang terdapat dalam alat solek/kosmetik, shampoo, krim pelembab, krim pencukur, personal  lubricants dan ubat gigi.




BAHAYA PARABEN

1) Paraben ni menyerupai  hormone dan ia boleh menggangu fungsi sistem endocrine. Ia boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem badan seperti tiroid, ovari, hypothalamus dan juga sistem peranakkan lelaki

2) Penghasilan estrogen yang tidak normal akan meransang kanser payudara. Penyerapan paraben boleh mengalakkan penghasilan estrogen yang tidak normal. Ini boleh dijadikan alasan yang cukup besar untuk anda menjauhi produk yang mengandungi paraben

3) Paraben boleh memasuki salur darah walaupun hanya sapuan diatas kulit. Paraben yang diambil melalui kulit atau sapuan adalah lebih pekat berbanding melalui minuman iaitu sebanyak 10 kali ganda.

4) Sekiranya  mempunyai kulit yang sensitive, paraben akan menyebabkan reaksi allergi dan ruam kulit. Kebanyakkan produk penjagaan kulit mendakwa ia adalah selamat untuk kulit sensitive walaupun mengandungi paraben. Penggunaan paraben dalam kuantiti yang amat rendah, dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan masalah kulit yang serius.


CARA MENCEGAH

Jadi, anda perlu mengambil tindakan segera dan berhenti menggunakannya. Gunalah alat solek/kosmetik, shampoo, krim pelembab, krim pencukur, personal lubricants dan ubat gigi yang tidak mengandungi bahan paraben.
Bertukarlah kepada produk yang berasaskan tumbuhan organik dan semulajadi seperti Produk-produk Marine Essence yang 100% ramuannya daripada bahan semulajadi serta menggunakan teknologi garam buluh. 
Boleh baca DISINI dan DISINI tentang kebaikan dan khasiat garam buluh.


Nak tahu lebih lanjut tentang produk-produk Marine Essence? Klik disini > Produk Marine Essence




6 comments:

Aziey said...

Thanks for the info .. =)

Lenne Danielle said...

very, very good info awakkk! thanks sebab share ^^ lepasni nak beli barang kena check dulu ingredients. fuhh

Sham Stallion said...

Adess..banyak benor bahan merbahaya..botak je la lepas ni..ekekee.. :p

sedutzone said...

bagus infonya...selama ni saya tau kegunaan reben ja... reben digunakan untuk menghias manakala rebina adalah digunakan untuk menghilangkan haus...yeahhh...

YieN said...

thanks 4 sharing :)

Raihan Shaklee said...

good info sis..memang sebelum penah guna yg ada paraben nak2 yg krim panas nak kurus tu..hehe..skrg dah stop dah...